Eerste Indruk

De Eerste Indruk mythe die als waarheid wordt gezien door de ogen van veel communicatie- en presentatietrainers is dat uiterlijk 55% (aspecten als lichaamstaal- en houding, gelaatsexpressie en kleding)  stemgebruik 38% en de inhoud van gesproken woorden 7%, de waarde van een eerste indruk bepalen.

 

In de meeste publicaties leest u teksten als deze; een Eerste Indruk is het beeld dat men van u krijgt op basis van uw uiterlijk en stemgebruik en vindt binnen de eerste 20 seconden plaats. Uiterlijk zijn dat aspecten als lichaamstaal- en houding, gelaatsexpressie en kleding. Volgens onderzoek bepaalt dit maar liefst 55%. Dit beeld wordt onmiddellijk bevestigd of veranderd na het spreken van uw eerste woorden. Uw stemgebruik draagt bij voor 38%. De inhoud van uw woorden blijkt relatief onbelangrijk te zijn. Dit scoort 7%. Men zou ook kunnen zeggen: als de blik niet overtuigen kan, kunnen woorden dit evenmin.

 

Het is UCLA hoogleraar psychologie Albert Mehrabian die dit model ooit naar buiten bracht tijdens zijn specifiek onderzoek naar interpersoonlijke en- inconsistente communicatie. Hij zegt hier later over dat dit model totaal uit zijn context gehaald is.  I did not intend the statistics to be used or applied freely to all communications, presentations and meanings as the frequently have been.

 

Wel of geen mythe: het maken en doorstaan van een goede professionele Eerste Indruk blijft van groot belang tijdens zakelijke presentaties, sollicitatiegesprekken en in persoonlijke situaties. Het blijft van groot belang dat u uw verhaal qua spreekstijl, woordkeuze en Body Language goed kunt Performen. Als u uw Eerste Indruk tot een succes wilt maken dan kunt u door training veel meer bereiken dan dat er nu binnen uw vermogen ligt.

Boekt u een training dan spreekt het voor zich dat ook uw eerste Indruk vaardigheden getraind worden.