Leiderschap Autoriteit Acteren

U heeft een leidinggevende functie, spreekt veelvuldig in het openbaar, voert zakelijke gesprekken, het podium is voor u een bekende plaats en u neemt deel aan media-activiteiten. Het gaat u allemaal redelijk goed af. U weet echter dat er een moment komt waarin redelijk niet meer volstaat en dat wilt u voorkomen. Als leidinggevende wilt u meer zelfvertrouwen, overtuigingskracht en meer autoriteit uitstralen. Autoriteit uitstralen zonder autoritair gedrag is een kunst. Soms aangeboren maar ook te trainen en te acteren. De overeenkomst tussen u -uw functie-, de acteur -het acteren-, is dat u beide uitgaat vanuit een totaal concept. U overziet uw acties, een acteur overziet een te spelen situatie. U overziet een organisatiestructuur, een acteur overziet het hele toneelscenario..
Het verschil tussen u en de acteur is dat hij bewust een studie maakt van zijn rol (personage).

 

Daar zijn twee manieren voor. Innerlijk; psychologisch, karakter, emoties, gevoel, stemming en voorstellingsvermogen. Uiterlijk: handelingen, acties, reacties, karakteristieke gebaren, gedrag, stemgebruik, lopen, zitten, staan, kijken en kledingstijl. Uiteindelijk worden ‘innerlijk en uiterlijk’ een.
Het minst belangrijk is het leren van de tekst. Een acteur leeft zich in in het totale scenario, kent voor een groot deel de tekst en de acties-reacties van zijn medespelers en overziet de mise en scène. Aan de hand daarvan wordt een tekst ingestudeerd. De grootste impact voor u van het toepassen van ‘functionele acteertechnieken', is dat u bewust kunt switchen naar een voor u gewenst gedrag, handelen en stemgebruik. 

 

In Amerika volgen managers in spe acteerlessen om in voorkomende situaties te kunnen doen alsof.

Op de literatuurlijst staat onder andere het boek: Executives on Stage door: Michael Prietula, Professor Operations Management, Business School Emery.

Citaat: Deborah H. Gruenfield, Professor Organizational Behavior, Graduate School of Stanford Business.
Goed beschouwd is ieder mens doorlopend aan het acteren. Wij roepen wel dat wij enorm onafhankelijk zijn en alleen maar keuzes maken die louter op onze eigen wensen zijn gebaseerd, maar dat is niet helemaal juist. We kleden ons op een manier die verband houdt met hoe onze directe sociale kring dat doet en gedragen ons op het werk ook weer anders dan privé. Dat zijn allemaal rollen die wij spelen. Hoe wij met al die verschillende rollen dienen om te gaan, leren wij echter nauwelijks. Leidinggevenden zijn óf niet comfortabel met de autoriteit die hen is toegedicht, wat leidt tot ineffectief gedrag en handelen, of ze worden volstrekt dominant. Beide zijn funest in veruit de meeste professionele werkomgevingen.

Wilt u weten wat de Methode VBM voor u kan betekenen neem dan contact op.